Szkolenia BHP we Wrocławiu
BHP to powszechna nazwa, która określa zbiór zasad dotyczących warunków wykonywania pracy, ale też osobna dziedzina poświęcona kształtowaniu tych warunków. Jest to obszerny temat, o czym świadczy liczba szkoleń BHP dostępnych na rynku. My prezentujemy wybrane szkolenia BHP , które wkrótce odbędą się we Wrocławiu.
2016-02-17, 09:00

Więcej informacji o szkoleniach BHP we Wrocławiu znajdziemy w tym miejscu: http://www.szkolenia24h.pl/oferty/kat_bhp/miasto_Wrocław/

Szkolenie BHP Wrocław
1. Ocena zgodności maszyn/urządzeń. Praktyczne podejście do oznakowania CE
Zapewnienie zgodności maszyn/urządzeń i oznakowania CE należy dziś do najważniejszych problemów z jakimi muszą mierzyć się polskie przedsiębiorstwa. Zdarza się, że przez niewłaściwe użytkowanie maszyn lub przez wadliwą konstrukcję dochodzi do wypadków. Można im zapobiegać poprzez projektowanie i wykonanie maszyn bezpiecznych oraz przez właściwą ich instalację. Temat ten jest istotny w sytuacji transferu maszyn i urządzeń spoza naszego kraju, jak również w sytuacji dokonywania zmian w urządzeniach i liniach technologicznych. Szkolenie „Ocena zgodności maszyn/urządzeń. Praktyczne podejście do oznakowania CE” ma na celu dostarczenie obszernej wiedzy osobom, które odpowiadają w przedsiębiorstwach za zgodność z prawem maszyn i urządzeń.

Program szkolenia obejmuje kilkanaście zagadnień, w tym
- Zasady wprowadzania do obrotu i oddawania do użytku wyrobów na terenie EOG.
- Kompleksowe omówienie podstaw prawnych kluczowych przy odbiorach nowych maszyn/urządzeń oraz ich modernizacjach.
- Podstawy bezpieczeństwa pracy przy użytkowaniu maszyn i urządzeń technicznych.
- Wymagania bezpieczeństwa dotyczące maszyn zespolonych.
- Wyjaśnienie procedur określających dopuszczenie maszyny do użytkowania.
- Modernizacja maszyny – jakie obowiązki ma użytkownik?, zasady postępowania w kontekście spełnienia wymogów prawnych.

Organizatorem kursu jest firma EcoMS Consulting Sp. z o.o.

2. Prace przy urządzeniach elektroenergetycznych - wymagania prawne
Aktualne regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa pracy w energetyce sprawiają trudności i problemy interpretacyjne wielu osobom. Powodem jest choćby brak rzetelnych publikacji oraz dostępnych materiałów, które wyczerpująco wyjaśniałaby temat interpretacji i praktycznej realizacji zawartych w nich wymagań prawnych.
Wystarczy wspomnieć, że tylko w czasie ostatniej dekady dwukrotnie zmieniały się zapisy ustawy regulujące kwestie konieczności okresowego odnawiania uzyskanych kwalifikacji energetycznych.

Szkolenie jest skierowane do osób zajmujących się eksploatacją urządzeń instalacji i sieci energetycznych, w szczególności pracowników:
- Służb BHP.
- Obsługujących urządzenia i instalacje energetyczne.
- Działów technicznych odpowiedzialnych za utrzymanie maszyn i obiektów.
- Zajmujących się utrzymaniem systemu zarządzania bezpieczeństwem pracy, odpowiedzialnych za zapewnienie wymaganych procedur bezpieczeństwa.

W programie szkolenia „Prace przy urządzeniach elektroenergetycznych - wymagania prawne” znajdziemy takie zagadnienia jak:
- Instrukcje eksploatacji.
- Wymagania przy wykonywaniu prac przy urządzeniach energetycznych.
- Prace we wnętrzach urządzeń energetycznych oraz na czynnych urządzeniach i instalacjach.
- Prace stwarzające ryzyko wystąpienia zagrożenia dla zdrowia lub życia ludzkiego.
- Prace przy urządzeniach i instalacjach elektrycznych odłączonych od napięcia – zabezpieczenia miejsca wyłączenia (LOTO).
- Kwalifikacje energetyczne – wymagania; kiedy należy je odnawiać?
- Przeglądy instalacji elektrycznych – Prawo budowlane.

Szkolenie BHP organizuje firma EcoMS Consulting Sp. z o.o.

3. ISO 14001:2015 + OHSAS 18001 - kurs dla auditorów wewnętrznych

Celem szkolenia jest dostarczenie praktycznej wiedzy odnośnie wykonywania auditów wewnętrznych Zintegrowanego Systemu Zarządzania Środowiskowego wg wymagań normy ISO 14001:2015 oraz Systemu Zarządzania BHP wg OHSAS/PN-N-18001.

Szkolenie to skierowane jest do osób pełniących funkcje lub kandydatów na pełnomocnika ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania, specjalistów ds. bhp i/lub ochrony środowiska,
kandydatów na auditorów wewnętrznych ISO 14001 i/lub OHSAS/PN-N-18001, auditorów ISO 9001 oraz wszystkich osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą auditowania.

Po ukończonym szkoleniu u testu końcowego uczestnik otrzymuje certyfikat auditora wewnętrznego ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania.

Program szkolenia obejmuje takie zagadnienia jak:
Terminologia i koncepcja zintegrowanych systemów zarządzania.
Polityka i cele dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony środowiska.
Aspekty środowiskowe oraz zagadnienia związane z ryzykiem zawodowym.
Gotowość i reagowanie na awarie oraz wypadki.
Wymagania norm OHSAS 18001, PN-N-18001, ISO 14001:2015
Rola i obowiązki auditora wewnętrznego.
Planowanie auditu.
Przygotowanie listy pytań kontrolnych (check list).
Dokumentowanie niezgodności.
Przygotowanie raportu.
Symulacja auditu.

Szkolenie organizuje firma MASTERE Consulting.

SzkoleniaBHP

Więcej szkoleń BHP znajdą Państwo w naszych serwisach pod tym linkiem.

Serwis szkoleniowy www.szkolenia24h.pl prezentuje ofertę najróżniejszych szkoleń, warsztatów oraz ośrodków szkoleniowych z całej Polski. Dodatkowo w zakładce www.kursy24h.pl wydzielono ofertę kursów.

Krzysztof Janik
ZAŁĄCZNIKI